Greta Elsa Nurtjahja - Desain Interior

RUMAH KOPI

Nama : Greta Elsa Nurtjahja
Universitas : Universitas Pelita Harapan
Jurusan :
Tema : RUMAH KOPI
Penghargaan : Gold Award, 2019
Kategori : Desain Interior

Project Description

CONCEPT STATEMENT
Project Title : Rumah Kopi (dwelling)
Project Method : Sustainable
Project Concept : Contextual Dwelling

Humans have the natural instinct for closeness with nature. Human’s interaction with nature rises human’s creativity to create personal perimeter. The tedium of living in the cities with towering buildings causes the owner of Refugees Coffee Shop to lose their closeness to nature. Coming from their need to develop a sustainable coffee business, an idea to design a coffee house (Rumah Kopi) in a secluded village was bord. The idea is to do collaboration with the villagers in cultivating and processing local coffee fruit into superior coffee bean. Its goal is to realize the vision to dwell in line with context; environmentally, socially, and culturally. Rumah kopi is also in hopes of achieving the initiator’s noble cause of maintaining sustainability and prospering the people of the village. The background difference between city folk initiator and village inhabitants creates cultural acculturation, which supposed to respect the local culture. This will enable the initiators to live in harmony with the village natives. From the research’s result, it is possible to prove vernacular architecture’s role to create a contextual and sustainable dwelling space. It also shows the existence of Rumah Kopi might be a new form of dwelling space as a contemplative space of human in nature, a cultural center for its people, and also an economical icon of Kampung Buni Kasih.

The concept of contextual dwelling of Rumah Kopi is to be a home that would sit well within its local and also adapt to accommodate local gatherings. Being contextual means being in line with where it is build, which in this case how to respect the local’s and their believes, site’s history, and how to preserve its essence. From 7 elements fo forming local culture, it is show that nature is the most important at Kampung Buni Kasih. The believes of “mengambil sambil menanam” means not to exploit nature, show through how the locals wisely built their house, their local gesture and ergonomics. Inspired by local house, Rumah Kopi is design as the purest expression of architecture’s relationship with the land and topography through its layered roof structure which in purpose to create a sense of natural environment interior. Surrounded by trees the design airmed to maintain as much of the original landscape as possible, which separate the whole elevated house of Rumah Kopi into 3 different levels of mass with 3 different intent of each level; spiritual, social, nature exploration. Not to take nature for granted, this house is low energy building with water recycling system, effective air flow, and natural light exposure to contribute its ecological credentials. The play of light and shadow continues inside through some part of open roof dissolving boundaries between interior and exterior. The concept of borrowed landscape, in which exterior view are made part of the interior experience of the house by the careful placement of openings. Those applied to maximize the air flow circulation to green house area and light exposure in visual activities area.

The building’s muted material and color palette subtly and effectively reflects the surrounding environment, echoing the nature and the houses of the locals. The design maintains the material’s sustainability by using Nippon paint product WATER REPELLENT SOLUTION for base cement surfaces on concrete flooring. Through the knowledge of city folk initiator, some improvements of sustainable materials applied to local wood and bamboo construction techniques to be in line with the project’s grand design intent.

The final acculturation form of Rumah Kopi appears to be both strange and familiar focal point to the locals yet the entire project is possible to built by local carpenters and farmers. This acculturation form comes a translation of this project narrative and the material exploration, applied on social area (communal space and coffee experiment pantry) which becoming the center of the perpendicular axis.

Overall, it is not just a dream to dwell in nature, Rumah Kopi becoming a milestone in prospering and maintaining the sustainability of Kampung Buni kasih, the pride of the village, the new center of economical industry of the village.

Rumah Kopi and it sense of place.

Presentation Board